Pro’s en contra’s: starten in loondienst vs. als zelfstandige

Door Acerta
5 minuten leestijd

De veilige cocon van je studentenleven ligt (bijna) achter je en het is tijd om je te ontpoppen tot een echte carrièretijger. Kies je voor de vrijheid als zelfstandige of voor de zekerheid in loondienst? Wij zetten de verschillende opties voor jou op rij. 

Loondienst: safety first

Start je in loondienst, dan kies je voor de veiligste optie. Je werkt voor een werkgever en in je arbeidscontract staat hoeveel uren je werkt, hoeveel vakantiedagen je krijgt en hoeveel je loon bedraagt. Je sociaal statuut is volledig geregeld zonder dat je je daar zorgen over moet maken. Meestal werk je in een team, wat zijn voor- en nadelen heeft, maar je staat er in elk geval niet alleen voor. Je functie en taken zijn mooi afgelijnd waardoor je exact weet wat er van je verwacht wordt en aan wie je verantwoording moet afleggen. Als je je verantwoordelijke kan overtuigen, neemt het bedrijf misschien ook wel de kosten op zich voor die ene opleiding die je nog zo graag wil volgen. 

Zelfstandige: vrijheid

Solo

Start je als zelfstandige, dan kies je voor een grote dosis vrijheid. Je bent je eigen baas en bepaalt zelf je werkuren, maar je draagt dan ook zelf de risico’s. Naast je werk als vrij beroeper komen er nog wat extra taken bij kijken, zoals boekhouding, administratie en marketing. Er zijn steeds meer vrij beroepers waardoor je op zoek moet naar een manier om op te vallen binnen de groeiende concurrentie en het juiste cliënteel aan te trekken. Ook een goede dosis zelfmanagement is cruciaal: je bent immers zelf verantwoordelijk voor de betaling van de sociale bijdragen, de voorafbetaling van de belastingen en het inbrengen van je beroepskosten.

Studeer je af als arts en overweeg je een overname of wil je zelf een nieuwe praktijk opstarten? Dan bespreek je dit best even met je boekhouder. Hij of zij kan samen met jou nagaan over welk budget je moet beschikken of welke investering je nodig hebt om knallende start te maken

Associatie

Maak je de sprong in het diepe liever niet allen? Dan start je misschien liever als zelfstandige in een associatie of groepspraktijk. Steeds meer vrij beroepers opteren hiervoor. Waarom? 

  • Je kan de kosten delen;
  • Je kan de uren verdelen, waardoor er meer ruimte is voor een gezonde work-life balans.

Ontdek hieronder vier types van samenwerking voor vrij beroepers:

  1. losse vormen van samenwerking tussen onafhankelijke (solo)praktijken;
  2. verticale samenwerkingsverbanden tussen een praktijkhouder en vrij beroeper als (zelfstandige) medewerker;
  3. samenwerkingsverbanden die enkel tot doel hebben kosten te delen,
  4. integrale samenwerkingsverbanden waar beroepsbeoefenaars de kosten en inkomsten delen.

Wil je graag een associatie opstarten met een paar collega’s? Bespreek dan met een boekhouder voor welke vennootschapsvorm jullie best kiezen. 

Goede afspraken maken goede collega’s. Binnen een associatie zijn duidelijke afspraken cruciaal. De meeste problemen ontstaan immers door miscommunicatie en gemiste verwachtingen. Bepaal op voorhand hoe je met elkaar, met medewerkers, met cliënten en leveranciers zal omgaan. Eenmaal dit alles is uitgedokterd, kunnen jullie aan de slag!

Zelfstandige in bijberoep: een vleugje avontuur

Maar is het wel allemaal zo zwart-wit? Veiligheid en vrijheid zijn natuurlijk twee uitersten. Je zou ook the best of both worlds kunnen combineren door naast je (deeltijdse) job als zelfstandige in bijberoep te starten. Op die manier kan je van de positieve eigenschappen van beide statuten genieten. Dankzij je job als werknemer is je inkomen verzekerd en ben je ook in orde met de sociale zekerheid. Naast je hoofdactiviteit kan je dan als zelfstandige in bijberoep aan de slag. Dit is ideaal om niet alleen een hoop ervaring op te doen maar ook om de markt stapsgewijs te verkennen. Je krijgt de mogelijkheid om je eigen klanten- of patiëntenbestand op te bouwen. Zo kan je op je eigen tempo van bijberoep naar hoofdberoep groeien. Check wel eerst even of er in je arbeidscontract niets staat over een concurrentiebeding, want het zou namelijk kunnen dat je de concurrent van je baas wordt.

Tip: praat met een aantal opgestarte collega’s, zij hebben de keuzes waar jij nu voor staat reeds gemaakt en kunnen je advies geven. Maar het blijft natuurlijk wel een persoonlijke keuze. Beschouw je jezelf als een avonturier of speel je het liever safe? Denk er nog even over na en preregistreer je alvast zonder verplichtingen bij Acerta. We nemen dan na de examens met jou contact op. Mocht je uiteindelijk toch niet willen starten als zelfstandige vrij beroeper is dat geen probleem en wensen we je veel succes. Beslis je om ervoor te gaan, dan zorgt Acerta voor de snelste en goedkoopste opstart.

 

Dit jaar hebben meer dan 900 studenten zich alvast vrijblijvend ingeschreven