Alles wat je moet weten voor je start als zelfstandig vrij beroeper

Door Acerta
4 minuten leestijd
De eindmeet is in zicht: na jaren studeren ben je nu (bijna) klaar voor je eerste job! Twijfel je nog of je zal starten als zelfstandig vrij beroeper of niet? Geen probleem want bij Acerta kan je je laten preregistreren: je bent dan nog geen officiële klant, maar wij sturen je wel een herinnering wanneer je je inschrijving het best in orde brengt en leggen je uit welke stappen je onderneemt om dit foutloos te laten verlopen. De lijst van vrij beroepen is lang: arts, chirurg, advocaat, gerechtsdeurwaarder, notaris, dierenarts, tandarts, (para)medicus, architect, landmeter, boekhouder, landbouwer,… en de regels en voorwaarden kunnen verschillen van beroep tot beroep. Je vindt hieronder de belangrijkste aandachtpunten ter voorbereiding.

Opstartformaliteiten

Deze 3 zaken breng je het best in orde vóór je naar het ondernemingsloket gaat:

  1. Aanvraag erkenning bij de Orde of het Instituut: voor een groot aantal vrij beroepen is het nodig om eerst en vooral je erkenning bij een orde of instituut aan te vragen.
    Laat je preregistreren, dan laat Acerta je weten wat je in orde moet maken. 
  1. Kies een juridische vorm : ga je voor flexibiliteit of voor meer zekerheid? Als zelfstandig vrij beroeper heb je de keuze tussen twee verschillende juridische vormen: een vennootschap of een eenmanszaak. Als je ervoor kiest om een eenmanszaak op te starten, ben je van niemand anders afhankelijk, maar is je aansprakelijkheid groter. Met elke juridische vorm gaan uiteraard administratieve verplichtingen gepaard. Ontdek welke juridische vorm het beste bij je past op ikwilstarten.be
  1. Open een zakelijke bankrekening. Met een professionele rekening hou je het overzicht van betalingen van je klanten of patiënten en betaal je heel gemakkelijk je leveranciers. Op de website van KBC kan je gemakkelijk online een zakelijke rekening openen.  

 

De administratieve opstart

Nu nog je diploma en dan ben je volledig klaar om naar het ondernemingsloket te gaan of om je vanuit je luie zetel online in te schrijven als zelfstandige. Hieronder vind je een overzicht van de zaken die in orde moeten zijn vooraleer je je officieel zelfstandig vrij beroeper kan noemen én die Acerta voor jou in orde kan brengen. 

  1. Inschrijving bij Kruispuntbank van Ondernemingen ( KBO). Via het ondernemingsloket van Acerta kan je een ondernemingsnummer verkrijgen, een uniek nummer ter vergelijken met het rijksregisternummer van je bedrijf. Dit ondernemingsnummer wordt geregistreerd in de KBO, een beveiligd register dat de gegevens en informatie over Belgische ondernemingen bundelt.
  2. BTW-registratie. Het is zo dat de meeste vrij beroepen niet btw-plichtig zijn, maar je checkt jouw specifieke geval best even met je boekhouder. Je btw-nummer is eigenlijk je ondernemingsnummer dat niet alleen bij de KBO maar daarbovenop ook bij de btw-registratie wordt geactiveerd. Je kan dit onmiddellijk bij het Acerta ondernemingsloket aanvragen, zodat je je niet meer hoeft verplaatsen!
  3. Aansluiting sociaal verzekeringsfonds. Als zelfstandige betaal je per kwartaal een sociale bijdrage aan een sociaal verzekeringsfonds, deze vormt de schakel tussen jou, als zelfstandige, en de overheid. Je bouwt hiermee je sociale rechten op, zoals het recht op pensioen, kinderbijslag, gezondheidszorg. Nog goed nieuws! Ook je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds kan je onmiddelijk bij je inschrijving aan het ondernemingsloket in orde brengen. Alles gaat in één keer: eenvoudig en snel.
  4. Eenmaal je bent opgestart brengen we ook je mutualiteit op de hoogte van je zelfstandig statuut. Dit geldt niet als je opstart in bijberoep, dan wordt je sociaal statuut geregeld door je werkgever.

Maar first things first, om te kunnen starten als heb je eerst en vooral een diploma nodig. Laat simpelweg hier je e-mailadres of telefoonnummer achter en geef aan wat je toekomstige beroep wordt. Dan neemt Acerta op het juiste moment, na je examens, contact met jou op, zodat jij je nu volop kan concentreren op je examenstof. Veel succes met je examens!

Dit jaar hebben meer dan 900 studenten zich alvast vrijblijvend ingeschreven