Opstarten als boekhouder of accountant: welke “factuur” betaal jij daarvoor?

Door Acerta
3 minuten leestijd

Kostenbatenanalyses uitvoeren, jaarbalansen opstellen, bedrijven van fiscaal advies voorzien, klinkt dit als muziek in de oren? Dan heb je alvast de juiste studies gedaan! Vergeet niet dat er specifieke beroepsvoorwaarden en opstartformaliteiten zijn. Schrijf je alvast in bij Acerta en wij houden je op de hoogte van de volgende stap in de administratieve opstart. Verder heb je niet veel nodig, kennis: een computer met de nodige boekhoudsoftware en een dosis gezond verstand. Laten we even de gouden regels voor een vlotte opstart bestuderen.

1. Beroepsvoorwaarde: erkenning via stage

Boekhouder en accountant zijn erkende beroepen, je hebt dan ook een officiële erkenning nodig. De eerste stap is de registratie bij je beroepsinstituut, wat inhoudt dat je een stapel beroepskennis gaat opdoen tijdens een stage. De stagemeester deelt ervaring, kennis en lijft je in de deontologie in. Je volgt verplichte seminaries. Zowel boekhouder als accountant krijgen op het einde van hun stage een beproefd bekwaamheidsexamen voorgeschoteld.

 • Het beroepsinstituut van boekhouders en fiscalisten is het BIBF.
 • Word je accountant of belastingconsulent dan kan je bij het IAB terecht.

Tijdens je stage kan je reeds kiezen om het statuut van zelfstandige te kiezen. Indien je dit doet, zorg dan dat je de nodige administratieve opstartformaliteiten in orde brengt. Tip: als je reeds tijdens jouw stage het zelfstandig statuut hebt, zorg dan ook voor de verzekering voor beroepsaansprakelijkheid!

2. Opstartformaliteit: hoofd- of bijberoep?

Boekhouders zijn broodnodig! Dit is geen gouden kaart om direct een uitgebreid klantenbestand te hebben. Een rijkelijk klantenbestand, heb je niet van vandaag op morgen. Klanten zoeken vraagt tijd en tijd kost geld. Opstarten in bijberoep is daarom een veel gemaakte keuze.

3. Opstartformaliteit: jouw administratieve opstart

 • Inschrijving bij Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO):
  • NACE codenummer boekhouder: 69202
  • NACE codenummer accountant: 69201
  • Het tarief voor een inschrijving in de KBO bedraagt 88,50 euro per actieve vestigingseenheid.
 • BTW registratie:
  • Zowel boekhouder als accountant is btw-plichtig
 • Aansluiting Sociaal verzekeringsfonds
 • Je verwittigt je mutualiteit, dat je een zelfstandig statuut hebt vanaf de datum van opstart als boekhouder of accountant.

4. Opstartformaliteit: verplichte verzekeringen

Ook als boekhouder of accountant ben je verplicht om een verzekering beroepsaansprakelijkheid te nemen, deze dekt de kosten voor fouten die eigen zijn aan je beroep. De verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid is ook verplicht, je kan deze vergelijken met de “familiale verzekering”. Ze dekt schade, die een derde, oploopt als je onbedoeld een fout maakt.

5. Beroepsvoorwaarde: Permanente vorming

Als boekhouder en accountant ben je deontologisch verplicht om permanente bijscholing te volgen. Door de evolutie van technologie en het recht is kan je op deze manier de kwaliteit van je dienstverlening garanderen. Naast vakkennis en deontologie komen ook sociale en ondernemersvaardigheden aan bod. De erkenningsinstellingen leggen de inhoudelijke criteria vast. Naast deze kwalitatieve vereisten is er ook een minimum aantal uren permanente vorming die je per jaar moet hebben gevolgd.

Per regio zijn er ook erkende beroepsverenigingen, waar je eveneens terecht kan voor opleidingen maar ook om te netwerken!

6. Het digitale tijdperk

Naast de wetgeving gaat ook de technologie snel vooruit. De tijd dat klanten afkomen met rommelige schoendozen is (bijna) voorbij. De moderne klant wilt meer en vraagt om een actueel inzicht te hebben in zijn boekhouding. Online is geen luxe meer maar een vereiste!

 

Dit jaar hebben meer dan 900 studenten zich alvast vrijblijvend ingeschreven