Opstarten als architect: bouw geen luchtkastelen, mensen willen op je kunnen bouwen.

Door Acerta
4 minuten leestijd

Als architect ben je cool, naast een brok aan wetenschappelijke kennis en rekenkunde ben je ook nog eens een krak in het ontwerpen! Je kan gaan werken bij een gemeente of lesgeven, je kan in loondienst gaan of ga je liever als zelfstandige van start? Welke keuze je maakt de beroepsvoorwaarden zijn dezelfde, maar wat met de opstartformaliteiten? Ben je geen administratieve duizendpoot in je opstart als zelfstandig architect dan raad ik je sterk aan om je alvast te registeren bij Acerta. Wij verwittigen je van de volgende opstartformaliteit.

1. Opstartformaliteit: jouw administratieve opstart

 • Inschrijving bij Kruispuntbank van Ondernemingen ( KBO):
  • NACE codenummer architect: 71111
  • Het tarief voor een inschrijving in de KBO bedraagt 88,50 euro per actieve vestigingseenheid.
 • BTW registratie:
  • Architecten zijn btw-plichtig. Als stagiair , die enkel prestaties levert in opdracht van een stagemeester, moet je je nog niet laten registreren bij de btw. Maar je kan kiezen om dit wel te doen. Dit kan als voordeel hebben dat je btw op investeringen kan recupereren. Als je naast de prestaties voor je stagemeester ook zelfstandige prestaties levert dan ben je wel btw-plichtig ook voor de opdrachten die je uitvoert als stagiair.
 • Aansluiting Sociale verzekeringsfonds
 • Je verwittigt je mutualiteit, dat je een zelfstandig statuut hebt vanaf de datum van opstart als architect in hoofdberoep.

2. Opstartformaliteit: verplicht opstarten als rechtspersoon

Als architect ben je verplicht om ook als rechtspersoon op te starten. Een rechtspersoon is een juridische entiteit. Er zijn twee groepen van rechtspersonen, beide zijn vennootschapsvormen. Bij de onvolkomen rechtspersoon is er in tegenstelling tot de volkomen rechtspersoon een beperkte afscheiding tussen het vermogen van de vennootschap en het privévermogen van de vennoten.

3. Beroepsvoorwaarde: 2 jaar durende stage

Na je studies, die een stevige fundering zijn, ben je verplicht twee jaar stage te volgen. Hiermee bouw je met praktische ervaring verder op je fundering.

Voor je stage

Ben je nog op zoek naar een stagemeester, dan kan je terecht bij de Orde van Architecten. Je vindt er een lijst van openstaande vacatures.

Je stuurt naast de effectieve aanvraag, verschillende formulieren door naar de Orde van Architecten. De provinciale raad, van de provincie waar je stagemeester gevestigd is, schrijft je als stagiair in op de lijst.

Als natuurlijk persoon, persoon van vlees en bloed, kan je 3 verschillende deontologische statuten hebben. Verwar deze niet met het sociaal statuut!

 • de architect-zelfstandige;
 • de architect-ambtenaar;
 • de architect-bezoldigde.

Tijdens je stage

Je stelt om de zes maanden een stageplan op met je stagemeester. Er zijn maandelijkse digitale stagefiches, tussentijdse evaluaties en je houdt een trajectboek en competentielijst bij. Deze laatste gebruik je als zelfevaluatie.

Ter informatie: vanaf 1 maart 2018 start men met een minimum stagevergoeding van 11,57 euro excl. btw per uur en om de zes maanden wordt dit verhoogd met 2,32 euro.

Het einde van je stage

Na de eindevaluatie ontvang je een getuigschrift, met dit bewijs kan je je inschrijven op de tabel van de provinciale raad. Je beroepsvoorwaarden zijn nu voltooid.

Als architect heb je heel wat verantwoordelijkheden, je takenpakket evolueert en het is dan ook een goed idee om permanente vorming te volgen. Permanente vorming is vrijblijvend voor architecten en je hebt een ruime keuze.

4. Opstartformaliteit: verplichte verzekering

Als architect ben je verplicht, bij opstart, om een verzekering beroepsaansprakelijkheid te nemen, deze dekt de kosten voor fouten die eigen zijn aan je beroep. De verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid is ook verplicht. Deze dekt schade, materieel maar ook immaterieel, die een derde oploopt als je onbedoeld een fout maakt. Een voorbeeld van immateriële schade is dat de klanten een extra periode huurgeld moeten betalen door vertragingen op de werf.

Tijdens je stage is je stagemeester verplicht om jou in zijn polis op te nemen. Let op, voer je los van je stagemeester prestaties uit, dan ben je wel al verplicht de verzekeringen te nemen.

Tip: Tijdens Kick Off Days for Architects, september 2018, worden al de formaliteiten en beroepsvoorwaarden op een rijtje gezet.

 

 

Dit jaar hebben meer dan 900 studenten zich alvast vrijblijvend ingeschreven