Ben jij btw-plichtig of niet?

Door Acerta
4 minuten leestijd

Als je start is het belangrijk om te weten of je btw-plichtig bent of niet, en onder welk tarief je valt. Als je btw-plichtig bent komt hier heel wat administratie bij kijken, maar laten we starten bij het begin.

 

 

Wat is btw?

De btw, de belasting op toegevoegde waarde, is een indirecte belasting die de overheid heft op de verkoop van goederen en diensten. Bij elke stap in het productie of leveringsproces wordt er een stukje van deze belasting geïnd. Het is uiteindelijk de eindgebruiker, consument of niet-btw-plichtige organisatie, die de belasting betaalt.

Het standaard btw-tarief in België is 21%, voor bepaalde basisgoederen en diensten kan de belasting 12% of 6% zijn. Enkele voorbeelden:

  • Esthetische chirurgie heeft, sinds 1 januari 2016, geen btw-vrijstelling meer en valt onder het 21% btw-tarief.
  • Geneesmiddelen worden gezien als basisbehoeften en vallen onder het btw-tarief van 6%, zo blijven ze voor iedereen betaalbaar.
  • Ziekenvervoer is dan weer niet onderhevig aan de btw-belasting.

Wie is btw-plichtig?

Vrij beroepers stellen hun diensten ter beschikking van het algemeen belang. Hun diensten zijn vaak noodzakelijk, daarom heeft een grote groep van hen een vrijstelling op de belasting op toegevoegde waarde. Hier zijn enkele voorbeelden: artsen, tandartsen, kinesitherapeuten, vroedvrouwen, verplegers, verzorg(st)ers, klinisch psychologen, psychotherapeuten en ziekenoppassers,…

Let op: sommige andere vrije beroepen hebben géén btw-vrijstelling en moeten dus wel voldoen aan alle administratieve verplichtingen. Behoor je tot één van de volgende vrije beroepen dan moet je wel btw aanrekenen: architect, belastingsconsulent, boekhouder, notaris, gerechtstolk, veearts, advocaat,…

Ben je niet zeker of je nu btw-plichtig bent of niet, vraag dit dan na bij je Acerta ondernemingsloket of bij je boekhouder. Bekijk ook onder welk btw-tarief jouw diensten en producten vallen.

Btw-vrijstelling: bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen

Als jouw jaaromzet onder de €25.000,- blijft, dan kan je beroep doen op een gunstmaatregel en een btw-vrijstelling aanvragen bij het btw-kantoor. Het voordeel is dat je heel wat btw-administratie niet moet opvolgen en je lagere prijzen kan hanteren. Het nadeel van de vrijstelling is dat je de betaalde btw niet kan recupereren. Een ander belangrijk nadeel is dat als je omzet stijgt, je plotseling wel belasting op toegevoegde waarde moet aanrekenen! Op zich is een omzetstijging positief maar hou er rekening mee dat naast de verplichte btw-administratie ook je prijzen de hoogte ingaan! Denk twee maal na voor je de bijzondere vrijstelling op deze belasting aanvraagt.

Stel, je bent een startende dierenarts en je hebt een vrijstelling aangevraagd via de ‘bijzondere vrijstellingsregel kleine ondernemingen’. Het jaar nadien stijgt je omzet boven de €25.000,- dan ben je ineens verplicht wel btw aan te rekenen. Naast de btw-administratie die erbovenop komt, stijgen jouw prijzen met 21%!

Wat als je verschillende btw-tarieven moet hanteren?

Het is absoluut mogelijk dat door de verscheidenheid van diensten en producten die je levert, je onder verschillende btw-tarieven valt. Enkele voorbeelden:

  • Marc is architect maar daarnaast schrijft hij ook boeken over architectuur, hierdoor valt hij respectievelijk onder de 21% btw als de 6% btw.
  • Katrien is veearts ( 21% btw) en verkoopt ook dierenvoeding ( 6% btw).

Het wordt iets ingewikkelder als je voor slechts een deel van je diensten een vrijstelling hebt.

  • Als consultant valt Ann onder het tarief van 21% btw, maar ze verkoopt ook verzekeringen en hiervoor krijgt ze een btw-vrijstelling.
  • Marnix is gezinspsycholoog waardoor hij vrijgesteld wordt van btw. Daarnaast doet een selectiebureau soms beroep op zijn diensten om de juiste kandidaat te rekruteren. Dit laatste valt dan weer onder 21% btw.

Deze mengvorm heeft als gevolg dat je niet al je betaalde btw in aftrek kan brengen. Om hier wijs uit te geraken en te zorgen dat je jouw boekhoudkundige administratie foutloos doet, doe je best beroep op je boekhouder.

Belasting op toegevoegde waarde en het buitenland

Indien je zaken doet met het buitenland, dan kan het zijn dat je de buitenlandse btw moet betalen. Dit is afhankelijk van:

  • de aard van je klant: bedrijf of consument;
  • of je diensten of producten levert.

Hier zijn de plaatsbepalingsregels van toepassing. Mocht dit in jouw geval van toepassing zijn, neem dan zeker contact op met je boekhouder.

 

Lees meer:

 

 

Dit jaar hebben meer dan 900 studenten zich alvast vrijblijvend ingeschreven